سلامت در اربعین حسینی
در آستانه اربعین سید و سالار شهیدان، حضرت امام حسین(ع) که هرساله با موج عظیم شرکت زائران آستان مقدسش همراه است، نکات بهداشتی ضروری برای حفظ سلامت شرکت کنندگان در این آئین معنوی را با هم دنبال می کنیم:
-شستن صحیح و مکرر دست ها با آب و صابون یا استفاده از شویندههای با پایه الکل الزامی است.
-هنگام عطسه و سرفه کردن از دستمال کاغذی و در صورت نبود دسترسی، از آرنج خمیده استفاده شود.
-از تماس دستها با چشم، بینی و دهان قبل از شستشو یا ضدعفونی دست ها پرهیز شود.
-در صورت مشاهده علایم بیماری و سرماخوردگی به مراکز خدمات جامع سلامت در داخل کشور و مراکز بهداشتی درمانی یا درمانگاه های فعال ایرانی در عراق مراجعه شود.
-از خوردن سالاد و سبزی های خام بدون سالم سازی خودداری کنید.
-میوه ها را قبل از مصرف با دقت با آب سالم شست و شو دهید.
-از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه به ویژه پنیر و کره و شیر محلی خودداری کنید.
-قبل از مصرف مواد غذایی کنسرو شده، به مدت ۲۰ دقیقه کنسرو را بجوشانید.
-از مصرف کنسروهای باد کرده، زنگ زده، سوراخ شده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوع دارد، خودداری کنید.
-غذاهای پخته شده نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری شود و بیشتر از یک بار نباید گرم شود.
-در صورت حمل غذای پخته شده به صورت جمعی، نگهداری غذا در محیط گرمخانه ای ضرورت دارد، در غیر این صورت از جابجایی و حمل آن بیش از دو ساعت خودداری شود.
-به دلیل گرمی هوا و جلوگیری از مسمومیت و گرمازدگی، از دوغ های پاستوریزه بسته بندی شده استفاده کنید.
-برای جلوگیری از مسمومیت غذایی، از ماست (کم چرب و پاستوریزه)، لیمو ترش و یا آبلیمو همراه با غذا استفاده کنید.
-برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب (ترجیحا آب بسته بندی) همراه داشته باشید.
-از مصرف یخ هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری و خرد می شود، خودداری کنید.
-برای مسواک زدن باید از آب سالم مانند آب بسته بندی شده و یا آب شبکه استفاده کنید.
-در مسیر پیاده روی، از آب چشمه، نهر و رودخانه برای آشامیدن استفاده نکنید.
-آب باقیمانده در بطری ها را در پشت شیشه و زیر تابش نور خورشید قرار ندهید.
-از نوشیدن چای و مایعات داغ در لیوان های یک بار مصرف شفاف خودداری کنید.
-در طول مسیر پیاده روی، به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مثل نخودچی کشمش، خرما، انجیر خشک، مغز دانه های روغنی و لیموترش به همراه داشته باشید.
-به دلیل گرمای هوا از مصرف غذاهای حاوی نمک زیاد خودداری کنید، چراکه مصرف نمک زیاد باعث افزایش تشنگی و از دست رفتن آب بدن می شود و می تواند فرد را مستعد گرمازدگی کند.
-برای پیشگیری از گرمازدگی از شربت های خاکشیر و تخم شربتی استفاده کنید. البته تا جایی که امکان دارد در خانه این شربت را تهیه کرده و به همراه داشته باشید.
-برای پیشگیری از بیماری های گوارشی، تا حد امکان از مصرف غذاهای پرچرب و شور خودداری کنید.
-شست و شوی قاشق و چنگال و سایر ظروف مواد غذایی باید به خوبی انجام داده شود و در صورت امکان از قاشق های یک بار مصرف استفاده کنید.
-از به همراه داشتن غذاهایی مانند سالاد الویه، کباب، غذاهای حاوی کشک مثل کشک و بادمجان، ماهی و یا سس مایونز که زود فاسد می شود، خودداری کنید.
-برای جلوگیری از نیش پشه آئدس تا حد امکان از پیاده روی در ساعات طلوع و غروب آفتاب (یک ساعت قبل و یک ساعت بعد از اذان مغرب) خودداری کنید.
-انتخاب لباس های رنگ روشن و غیر چسبان مانع از نیش پشه آئدس است.
-لباس های آستین بلند و شلوار بلند بپوشید، به صورتی که دست ها و پاها به طور کامل پوشانده شود.
-در صورت امکان از کرم/ اسپری دور کننده حشرات برای مناطقی از پوست که پوشیده نمی شود، استفاده کنید، اما بهتر است برای کودکان زیر سه سال استفاده نشود.
-در صورت استفاده از کرم ضد آفتاب، ابتدا کرم ضدآفتاب را استفاده کرده و بعد روی آن از لوسیون، اسپری یا کرم های دورکننده حشرات استفاده کنید.
-زباله ها را در کیسه های دربسته در سطل ها قرار دهید.
-از خوابیدن در فضای باز پرهیز کنید یا از پشه بند استفاده کنید.
-برای کودکان، از لباس های پوشاننده دست و پا استفاده کنید.
-بر روی کالسکه کودکان توری نصب کنید.
-در صورت وجود علائم تب، درد بدن/استخوان، تهوع و استفراغ به مراکز بهداشتی مراجعه کنید.
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز