نخستین جشنواره سنگ کازرون ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت برگزار می شود+ جدول برنامه ها
بنیاد توسعه کازرون پژوهی، نخستین جشنواره سنگ کازرون؛ جشنوارهای برای هجده هزار سال در همآمیختگی زندگی انسانها با سنگ در کازرون، ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت ماه برگزار می نماید.
به گزارش پرتو جنوب، تداوم هجده هزار سال زندگی در منطقۀ کازرون استان فارس که در یکی از نقاط ویژۀ رشته کوه زاگرس واقع شده، در کنار ساختارهای زمینشناسی و ویژۀ این منطقه، زمینهای ایجاد کرده تا جشنوارهای برای معرفی ظرفیتهای تاریخی، مردمشناسی، هنری و زمینشناسی سنگ در کازرون، برپا شود.
محسن عباسپور، دبیر اجرایی جشنوارۀ سنگ کازرون، درخصوص برپایی این جشنواره گفت: نخستین جشنوارۀ سنگ کازرون را در قالب چهار محور اصلی چارچوببندی کردهایم که شامل ظرفیتهای «تاریخی»، «مردمشناسی»، «هنری» و «زمینشناسی» میشود. در تلاش هستیم با حضور متخصصان و دانشگاهیان و همراهی عموم مردم و علاقهمندان، این ظرفیتها را بیشتر معرفی کنیم؛ چراکه هر یک از این ظرفیتها میتوانند مبنایی برای سرمایهگذاریهای اقتصادی و توسعهای و همچنین اجرای طرحهای پژوهشی و مطالعاتی باشند.
وی در تشریح بیشتر این موضوع و ویژگیهای بارز منطقۀ کازرون در زمینۀ سنگ افزود: مطالعههای متعدد دیرینهشناسان و باستانشناسان که منجر به ثبت آثار ملی متعددی شده، نشان میدهد پیشینۀ حضور انسانها در کازرون به دوران فراپارینهسنگی میرسد. از آن دوران، ابزارهای دستساز سنگی متعددی کشف و ثبت شده است. ارتباط انسانها از آن زمان تا عصر حاضر با سنگ برقرار مانده و همواره برای زندگی، از آن استفاده کردهاند. همین مسئله باعث شده در این منطقه، اتفاقهای ویژهای بر پایه و مبنای سنگ صورت پذیرد. به عنوان نمونه بزرگترین تندیس پادشاهان دوران باستان ایران، یعنی مجسمه شاپور را که از سنگ تراشیده شده، در این منطقه داریم. همچنین بزرگترین کتیبۀ خط پهلوی باستان را که مربوط به یکی از موبدان دوران ساسانی است، بر روی دیوارهای سنگی در شهرستان کازرون داریم.
عباسپور با اشاره به تداوم استفادههای گوناگون انسانها با سنگ در منطقۀ کازرون، افزود: در قرنهای گذشته نیز هنر حجاری بر سنگ توسط حجارها و سنگتراشها، منجر به تولید کتیبهها و آثار سنگی متعددی از جمله یکی از انگشتشمار مقرنسهای سنگی ایران، حجاری بسیاری از کتیبههای کوفی نفیس، تولید ابزارهای هنری و وسایل مختلف زندگی و… شده که همگی بر پایۀ سنگ بودهاند.
وی همچنین با اشاره به ظرفیتهای زمینشناسی و طبیعی کازرون در حوزۀ سنگ، افزود: براساس مطالعههای صورت پذیرفته که نتایج آن از طریق کتابها و مقالههای مختلف علمی نیز منتشر شده، مشخص گردیده کوهستانها، گنبدهای نمکی و سازندهای مختلف سنگی این منطقه، علاوه بر آنکه ظرفیتهای طبیعی فراوانی دارند، به عنوان یکی از ستونهای اصلی شکلگیری حیات در این منطقه ایفای نقش کرده و تأثیر مستقیمی بر اکوسیستمهای ویژۀ آن برجای گذاشتهاند به نحوی که زمینۀ پدیداری تالاب فریشویه و همچنین ذخیرگاه زیست کرۀ ارژن ـ پریشان را ایجاد کردهاند.
عباسپور درخصوص هدف برگزاری این جشنواره، خاطر نشان نمود: با برپایی جشنوارۀ سنگ کازرون، تلاش میکنیم زوایای علمی و کمتر گفته شدهای از ظرفیتهای سنگ در تاریخ، فرهنگ و طبیعت این منطقه از کشور را بازنمایی کنیم تا زمینهای برای نوآوریها و تمرکز بیشتر بر این ظرفیت منطقهای در جهت توسعۀ هرچه بیشتر این شهرستان و استان فارس ایجاد شود.
دبیر اجرایی نخستین جشنواره سنگ کازرون در بخش دیگری از صحبتهای خود، خاطر نشان نمود: در این جشنوارۀ دو روزه، با حضور چهار سخنران و چهرۀ علمی، آقایان فرامرز رباعی، عبدالنبی سلامی، طاهر شیخالحکمایی و عمادالدین شیخالحکمایی، برنامههای گوناگونی از جمله نشستهای تخصصی، برپایی نمایشگاه، بازدید از کتیبههای کوفی کازرون و اشیاء سنگی موزۀ بیشاپور، بزرگداشت یکی از پیشکسوتان هنر ـ حرفۀ سنگتراشی در کازرون و… برگزار خواهد شد.
گفتنی است نخستین جشنوارۀ سنگ کازرون، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت ماه سال جاری و از سوی بنیاد توسعۀ کازرونپژوهی با همکاری نهادهای دولتی متولی فرهنگی این شهرستان در کازرون برگزار خواهد شد.