کوتاه سخنی درباره ویرجینیا ولف
به قلم دکترمحمود دهقانی
خانم “ویرجینیا ولف” نویسنده نامدار انگلیسی یکی از بنیانگذاران جنبش مدرنیزم بود که نخبگانی چون “گرترود استین”، جیمز جویس”، ” عزرا پاند” و “توماس الیوت” نیز بیش از ۵۰ سال ادامه دهنده راه آن بودند.
از” اورلاندو” شرح حالی که در ۱۹۲۸پرسر و صداترین اثر بود نبایدسرسری گذشت چرا که اصول و فاصله دوجنس مونث و مذکر را در اروپا ی قرن بیستم زیر سئوال برد.
اما کتاب های دیگر او “خانه یعقوب”. “سال ها”،. “خانم دالوی” و “موج” نیز آثاری برجسته اند. ویرجینیا که اسکیزوفرنی بود و همیشه خنده های عصبی برلب داشت در خانواده ای روان پریش به دنیا آمد و هر چند اختلال روانی میراث خانواده پدری بود اما مادرش نیز دمدمی مزاج بود. او چهارمین فرزند از ازدواج دوم پدر بود. برادر با هوش و پژوهشگرش “توبی ” با درد آنفلونزا در جوانی مرد و برادر دیگرش “آدریان ” هم که روان نژند بود چند بار قصد خودکشی کرد ولی خواهرش ” وانسا” با تمام رمیده گی روحی آرامتر از دیگران با “ویرجینیا” همدم بود. خصوصیات خانواده ” ولف” در نبوغ بالا و اختلالات روانی خلاصه می شود.
پدر بزرگش حقوقدان بود که بعدها تیفوس گرفت. پسر خاله شاعرش از کمبریج فارغ التحصیل شد. پدرش فرهنگ قطور شرح احوال ملی را نوشت ولی با وصف آن بشدت در رنج روحی بود. خواهرش نقاشی نابهنجار ولی یکی از برادرانش نخستین روانشناس انگلستان بود. آگاهان مسایل روانی با پژوهش در آثار این نابغه ادبی قرن بیستم بر این باورند که در دوران کودکی مورد عذاب و آزار جنسی واقع بوده است چون رگه های این غم در لابلای نوشته هایش موج می زند.
او در سنین جوانی از مردان دوری می جست و تنها عشق نوشتن و کتاب او را به زندگی دل خوش کرده بود. “ویرجینیا” خجالتی و سخت کار بود و مثل پدر روزانه ۱۶ ساعت می نوشت.
در بحث کتاب و نویسندگان و سیاست و غیره جدی بود ولی تلاطم امواج روحی اش با لطیفه و نشستن پای صحبت کودکان فروکش می کرد. در پنجاه سالگی با خودش حرف می زد ولی در پنجاه و هفت سالگی به خودش پاسخ هم می داد که این اوج یک طغیان اسفبار بود.
در صبح مه آلود ۲۸ مارس ۱۹۴۱ در سن ۵۹ سالگی به رودخانه ای در نزدیکی خانه اش رفت و سنگی بخود بست و در غناهشت موج و گرداب محو شد.
در یادداشتی که قبل از آن برای شوهرش “لئوناردو” و خواهرش ” وانسا ” گذاشت نوشته بود: شما بیش از حد مهربان بودید و من را تحمل کردید. بیش از این دیگر توان ماندنم نبود.
***
_ برای معرفی و نقد کتاب تازه چاپ شده تان! در این ستون، تماس بگیرید.
_آثار ادبی خود را همچنین می توانید در واتس آپ یا ایتا به شماره ۰۹۱۷۸۲۲۵۸۴۸ علی حاتمی «ع.آیدین»، ارسال فرمایید.
_ به همراه اثر، عکسی «حتی الامکان غیر پرسنلی» از خود بفرستید.
علی حاتمی «ع. آیدین» – دبیر سرویس ادبی پرتو جنوب