گردوی فارس ثمره ای برای مغز و اقتصاد؛ ثبت برداشت ۱۴ هزار تنی
گردو، این دانه مغذی و دوستداشتنی که بهخاطر شباهت ظاهری به مغز انسان، همواره «غذای مغز» لقب گرفته، فصل برداشتش در باغهای فارس به پایان رسید؛ در این فصل، استان فارس با برداشت ۱۴ هزار تن گردو از باغهایش، جایگاه خود را به عنوان یکی از قطبهای تولید این محصول استراتژیک تثبیت کرد.
به گزارش پرتو جنوب به نقل از ایرنا؛ فصل برداشت گردو، این میوه پاییزی که بهحق “غذای مغز” نامیده شده، در باغهای استان فارس به پایان خود رسید. گردو با شباهت حیرتانگیزش به مغز انسان، نه تنها نمادی از حکمت طبیعت است، بلکه منبعی غنی از ترکیبات مغذی برای تقویت حافظه و سلامت سیستم عصبی به شمار میرود.
امسال نیز باغداران فارسی با وجود چالشهای متعدد، محصولی قابل توجه را از درختان خود برداشت کردند.
این محصول استراتژیک که نقش پررنگی در اقتصاد کشاورزی استان ایفا میکند، از مردادماه تا اوایل آبان، توجه باغداران در شهرستانهای مختلف را به خود مشغول داشت.
فصل برداشت به پایان رسید؛ گردوی فارس، سفری به سراسر کشور
گردوی فارس، علاوه بر تامین نیاز بازار داخلی، راهی سفری به سوی استانهای همجوار و پایتخت میشود و برند کشاورزی این استان را در سراسر کشور میدرخشد.
اکنون و در پایان این فصل برداشت، نگاه کارشناسان به ارزیابی عملکرد، تبیین چالشها و ترسیم نقشه راهی برای توسعه پایدار این باغات معطوف شده است. برنامهریزی برای مقابله با تأثیرات خشکسالی و توسعه کشت ارقام مقاوم، کلید اصلی آینده این محصول در استان فارس خواهد بود.
آمار یک برداشت پربار از باغات فارس
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، از پایان برداشت گردو از باغهای این استان خبر داد و گفت: امسال ۱۴ هزار تن محصول از سطح هفت هزار و ۵۹۹ هکتار از باغهای بارور برداشت شده است.
ابوالفضل زمانی فرد، با اشاره به زمان برداشت این محصول افزود: برداشت گردو از مردادماه آغاز شد و تا اوایل آبان ماه ادامه داشت؛ سطح کل باغهای گردو در استان فارس هفت هزار و ۹۱۸ هکتار است که ۳۱۹ هکتار آن هنوز به مرحله ثمردهی اقتصادی نرسیدهاند.
وی تاکید کرد: استان فارس با چهار درصد سطح باغهای گردو در کشور، رتبه هفتم سطح زیر کشت و با چهار درصد تولید گردوی کشور، رتبه ششم را در بین استانهای تولیدکننده به خود اختصاص داده است.
قطبهای طلایی گردو در استان فارس
شهرستانهای بوانات، سپیدان و اقلید پیشتاز تولید این محصول در استان هستند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس در این زمینه تصریح کرد: شهرستانهای بوانات، سپیدان، اقلید، شیراز، مرودشت، ممسنی، خرمبید، آباده، سرچهان، نیریز، فیروزآباد، داراب و پاسارگاد به ترتیب بیشترین سطح زیر کشت و تولید گردو را در بین ۳۷ شهرستان استان دارند.
زمانیفرد همچنین خاطرنشان کرد: گردوی فارس مسیری طولانی را از جنوب تا شمال استان طی میکند؛ به طوری که برداشت آن از شهرستان داراب آغاز میشود و در بوانات به پایان میرسد.
وی ادامه داد: این محصول علاوه بر مصرف در شهرستانهای استان، به استانهای همجوار و بهویژه استان تهران نیز ارسال میشود.
سایه خشکسالی بر شاخههای گردو
شرایط تنش آب و هوایی و خشکسالیهای پی در پی،تأثیر مستقیم و غیرقابل انکاری بر میزان برداشت گردو در استان فارس داشته و باعث کاهش محسوس باردهی باغها شده است. مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس، کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی، سرمای دیررس بهاره و گرمای شدید در مرحله گلدهی را از جمله مخاطرات اصلی باغهای گردو عنوان کرد.
راهبرد جهاد کشاورزی؛ پیوند زدن رویکردهای نوین
در پاسخ به این چالشها،سازمان جهاد کشاورزی فارس راهبردهای بلندمدتی را در پیش گرفته است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، از برنامه این سازمان برای مقابله با این چالشها خبر داد و گفت: در سالهای اخیر، توسعه باغهای گردو با استفاده از ارقام مقاوم و همچنین تغییر ارقام محلی با انجام عملیات پیوند با ارقام تجاری پربازده، در دستور کار قرار گرفته است.
در مجموع، فصل برداشت گردوی فارس با ثبت تولید ۱۴ هزار تنی از هزاران هکتار باغ بارور، به پایان رسید. این موفقیت، حاصل سالها تلاش باغداران این خطه و مدیریت منابع در شرایط سخت آب و هوایی است.
جایگاه ششم استان در تولید ملی این محصول، گواهی بر پتانسیل بالای فارس در عرصه باغداری است.
با این حال، این موفقیت در سایه چالشهای جدی به دست آمده است. تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی و خشکسالیهای متمادی، لزوم عزمی جدی برای گذر از کشت سنتی و حرکت به سمت روشهای نوین و پایدار را بیش از پیش نمایان میسازد.
برنامههای در دست اجرا برای توسعه ارقام مقاوم، گام مثبت و امیدبخشی در این مسیر است.
آینده درخشان باغات گردوی فارس در گرو تلفیق دانش روز، استفاده از گونههای سازگار و مدیریت هوشمند منابع آبی است.
با تحقق این اهداف، میتوان امیدوار بود که این محصول با ارزش، نه تنها به عنوان یک “غذای مغز”، که به عنوان “محصولی برای توسعه اقتصادی” استان، سهم بیشتری در سبد صادرات و معیشت پایدار کشاورزان ایفا کند.


 
                     
								 
								 
								 
								 
								