راهکارهای غذایی برای کودکان بدغذا
سیده مریم عبداله زاده – دکتری تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
بدغذایی عبارت از رد کردن غذا یا دریافت ناکافی غذا حتی پس از ساعات طولانی گرسنگی و فعالیت بدنی شدید و طولانی مدت در کودکان سالم (و بدون مشکل جسمی) است؛ این کودکان اغلب به دلیل غذا خوردن نادرست، وزن گیری و رشد کافی ندارند؛ به عبارت بهتر این کودکان ابتدا کند شدن روند افزایش وزن و توقف وزن گیری و سپس عدم رشد قد و دور سر را تجربه می کنند.
راهکارهای تغذیه ای:
-توجه به زمان مناسب از شیر گرفتن شیرخوار (پایان ۱۸۰ روزگی) برای علاقه مندی او به غذای جامد و پیشگیری از بدغذایی کودک
-دریافت اطلاعات صحیح از مقدار هر یک از گروه های غذایی موردنیاز کودک (متناسب با سن و جنس کودک) از کارشناس یا متخصص تغذیه
-فراهم کردن امکان تغذیه کودک با گروه همسالان
-توجه به اینکه رفتار تغذیه ای پدر و مادر بهترین الگوی غذایی برای تغذیه فرزندان است، نه نصیحت در مورد انتخاب غذای سالم
-پرهیز از سخت گیری در مواردی نظیر آداب سفره، تمیزی، مرتب و مودب غذا خوردن کودکان و فراهم کردن امکان بازی کودک با غذا
-مشارکت دادن کودکان در تهیه غذا، آشپزی و نیز چیدمان غذا به فراخور سن کودک
-آموزش نشانگرهای تغذیه ای درج شده در پشت محصولات غذایی به فراخور سن کودک، برای آشنایی با انتخاب غذای سالم تر
-استفاده از ظروف غذایی (بشقاب، قاشق و چنگال) مخصوص کودک به انتخاب او
-کمک گرفتن از کودک برای خرید اقلام غذایی مانند میوه ها، شیر، ماست و …
-پرهیز از خریداری تنقلات فاقد ارزش غذایی از قبیل چیپس، پفک، کیک، کلوچه و دونات و نگهداری آن در کابینت آشپزخانه
-تهیه غذای خانگی (مانند سالاد الویه) یا فراهم کردن میان وعده های مناسب از قبیل ساندویج نان و پنیر و سبزی، ساندویچ تخم مرغ، ساندویچ کره بادام زمینی، میوه ها، شیر کم چرب و …
-پرهیز از صحبت کردن در مورد بدغذایی کودک به هنگام حضور او