» آرشیو » تنور داغ مشکلات نانوایی ها
آرشیو - شهرستان
کد خبر:6380 | ۱۷ تیر ۱۴۰۲ ساعت ۱۳:۲۹

تنور داغ مشکلات نانوایی ها

پرتو جنوب

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس:

اصلاح قیمت، بهترین راه برای کیفیت بخشی نان است

رئیس اتحادیه صنف نانوایی های شیراز در گفتگو با خبرنگار پرتو جنوب گفت: دستمزد پایین و عدم استقبال کارگران آموزش دیده، بخشی از دلایل بی کیفیت بودن نان است.

تولید نان بی کیفیت به دو دلیل عمده استفاده از آرد بی کیفیت  و نبود نیروی آموزش دیده در نانوایی های فعال سطح شهر شیراز و عدم رعایت بهداشت، سالیان سال است که موجب نارضایتی شهروندان شده است و این موج نارضایتی، همواره از سوی  نهادهای متولی و ناظر  بر این صنف، به دلیل پاسکاری مشکلات مورد توجه جدی قرار نگرفته است.

به گزارش خبرنگار  پایگاه خبری پرتو جنوب، ظاهراً استعمال دخانیات در برخی از نانوایی‌های شیراز توسط پرسنل نانوایی ها در  زمان پخت نان به موضوعی عادی برای خودشان بدل شده است و این اقدام همواره مورد اعتراض شهروندان بوده است و در بیشتر موارد در هنگام پخت نان، شاطر نانوا با سیگاری که در دست دارد، در معرض دید مردم در حال پخت نان است. بدون شک این عدم رعایت بهداشت، به دلیل نبود نظارت کافی از سوی دستگاه‌های متولی است.

از سوی دیگر در وضعیت اقتصادی پیش رو که کالاها و مواد غذایی روزانه  با افزایش قیمت مواجه هستند و قدرت خرید مردم  کاهش یافته است، نان به عنوان قوت غالب مردم همواره بر سفره های کوچک مردم  جایگزین بسیاری از مواد غذایی با کالری بیشتر و قیمت گرانتر شده است. به طوری که در تمام وعده های روزانه عمدتا حضور دارد. روندی که به اجبار باعث افزایش مصرف نان در خانوارها شده است، مخصوصا در دهک های ضعیف تر جامعه.

از سوی دیگر براساس گزارشات میدانی انجام شده، طی سال های اخیر نارضایتی  مردمی از کیفیت نان در سطح کشور نشان‌  از وضعیت نامناسب پخت نان در نانوایی ها است .

در واقع بی‌کیفیتی و عدم رعایت بهداشت در تولید نان، علاوه بر مشکلات گوارشی، سبب هدر رفت بخش عظیمی از سرمایه کشور همچون آب، گندم و زحمات نیروی انسانی شده است‌.

نظرات مردم درباره کیفیت نان

در این خصوص خبرنگار پرتو جنوب با مراجعه به چند نانوایی در سطح شهر شیراز با شهروندان به گفت و گو پرداخت.

یکی از شهروندان در پاسخ به پرسش خبرنگار پرتو جنوب در خصوص کیفیت نان پاسخ داد: متأسفانه کیفیت پخت این برکت آسمانی نامطلوب  است و در هنگام طرح این موضوع با نانوا ، گلایه هایی از عدم عرضه آرد باکیفیت مطرح می شود.

اکبری شهروندی دیگر در این خصوص گفت: متأسفانه به دلیل اختلاف قیمتی که بین نان بربری، سنگک و لواش وجود دارد بسیاری از مردم قدرت خرید بالایی برای تهیه این دو نوع نان ندارند و این نان لواش  است که بیشتر مورد مصرف مردم قرار دارد. اما این نان هم به دلیل آرد بی کیفیتی که در هنگام پخت از آن استفاده می شود، موجب بروز مشکلات گوارشی پس از مصرف برای شهروندان شده است.

لازم به ذکر است طی چند ماهه گذشته تعداد ۱۷ نانوایی در شهر شیراز به عنوان مرکز پخت نان سالم و کامل معرفی شده اند، اما صف های طولانی این نانوایی ها و اختلاف قیمت نان تولیدی آنها با نانهای معمولی، موجب مراجعه کمتر شهروندان به این نانوایی ها شده است.

مهدی جمالی، مدیرکل غله و بازرگانی استان فارس همچنین در نشست خبری اخیر خود با رسانه ها، درخصوص پایین بودن دستمزد کارگران نانوایی‌ها  گفت: سه سال است دستمزد کارگران افزایش نداشته و کارگران که زحمات بسیاری در این صنف می‌کشند نیاز به افزایش دستمزد یا همسان‌سازی قیمت دارند.

وی ادامه داد: در حوزه آرد هم برنامه‌ریزی مدون و منسجمی انجام شده تا گندم را از نقاط مختلف استان برای ترکیب کردن و مخلوط کردن گندم‌ها به منظور تولید آرد با کیفیت‌تر تحویل دهیم.

مهدی جمالی همچنین بیان کرد: ماده اولیه نقش مهمی در تولید ماده نهایی ایفا می‌کند، لذا سعی می‌کنیم در فصل برداشت و خرید گندم، اقدامات قابل توجهی در بحث انتقال به منظور تولید آرد باکیفیت تر را در دستور کار قرار دهیم.

احتمال افزایش قیمت نان!

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس در خصوص امکان افزایش قیمت نان بیان کرد: تولید پایدار هزینه دارد، سه سال است تغییری در قیمت نان صورت نگرفته است اما با این حال ما در این حوزه تابع تصمیم‌گیری و سیاستگذاری دولت هستیم و قرار است همسان‌سازی‌هایی صورت بگیرد تا پایین بودن دستمزد کارگران جبران شود.

جمالی با بیان اینکه ۶۳ درصد واحدهای نانوایی در استان فارس لواش، ۱۸ درصد واحدهای نانوایی سنگک، ۷/۶درصد آنها نان‌های حجیم و فانتزی، ۵/۷ تافتون و ۳/۷ نان بربری هستند، گفت: بهترین روش برای اینکه به سمت تولید نان باکیفیت تر برویم این است که در زمان اصلاح قیمت به سمت اقتصادی کردن نان‌ها برویم و این رویکرد جزو سیاست‌های دولت در حال پیگیری است.

دستمزد پایین، عدم استقبال کارگران آموزش دیده برای فعالیت در نانوایی ها

محسن حسینی رییس اتحادیه نانوایان شیراز در گفتگو با خبرنگار پرتو جنوب درباره چرایی پایین بودن کیفیت نان، صف های طولانی نانوایی ها و نظارت بر رعایت مسایل بهداشتی در خبازی های شهر شیراز به پرسش های مطرح شده پاسخ داد.

او با بیان اینکه یکی از دلایل  پایین بودن کیفیت نان در برخی از خبازی ها به عدم استقبال شاگردان آموزش دیده به  فعالیت  در نانوایی ها برمی گردد افزود: اکثر کارگران آموزش دیده در این صنف به دلیل دستمزدهای پایین و عدم توانایی نانوا به پرداخت دستمزدهای بیشتر، در این صنف شاغل نیستند.

حسینی عدم توانایی پرداخت دستمزد بیشتر به کارگران را  عدم افزایش نرخ نان در ۴ سال گذشته از سوی دولت  اعلام کرد و گفت: عدم این افزایش قیمت باعث شده  کارفرما امکان پرداخت دستمزد براساس نرخ تورم را به کارگر نداشته باشد .

ریس اتحادیه نانوایان شیراز تصریح کرذ: در حال حاضر بخشی از مشکلات نانوایی ها  به نداشتن کارگر و نیروی کار با تجربه و آموزش دیده برمی گردد که باز هم موضوع به  عدم تامین هزینه های دستمزد  نسبت به نرح تورم مربوط می شود.

حسینی با بیان اینکه چگونگی محاسبه نرخ دستمزد کارگر براساس نرخنامه اعلام شده از سوی دولت می باشد عنوان کرد: دریافت حداقل حقوق اداره کار برای کارگران آموزش دیده نانوایی،  صرفه اقتصادی ندارد و آنها برای این حقوق، از صبح تا شب حاضر به فعالیت نیستند.

گرما یکی از دلایل بی کیفیتی آرد

او با رد این مسئله که کیفیت نان آنطور که مردم گلایه دارند نامرغوب نیست خاطر نشان کرد: به دلیل قرار گرفتن در فصل تولید آردهای جدید، با  گرمی هوا شاهد سست شدن آرد هستیم در صورتی که وجود آرد خارجی در کارخانه های  تولید آرد و مخلوط شدن آنها با یکدیگر،  می تواند کیفیت آرد تحویل داده شده به نانوایی ها را افزایش دهد.

حسینی عنوان کرد: اما در زمستان هم با مشکل کمبود آرد تولید داخل مواجه هستیم که بیشتر موجودی آرد خارجی است.

راهکار کیفیت بخشی به نان

به اعتقاد ریس اتحادیه نانوایان شیراز برای کیفیت بخشی به  نان و حضور کارگران خبره و آموزش دیده، باید نرخ نان سالانه و براساس نرخ تورم لحاظ گردد.

حسینی خاطر نشان کرد: با شرایط فعلی، فعال نگه داشتن یک نانوایی سخت شده و ادامه این مسیر سخت ممکن است منجر به تعطیلی برخی واحدهای خبازی بصورت اجبار ی شود.

او با اشاره به حدود ۱هزار و ۳۰ نانوایی در سطح شهر شیراز عنوان کرد: با توجه به سهمیه بندی آرد، برخی از نانوایی ها  تنها براساس۶۰ درصد  ظرفیت  پخت دارند.

 عدم احداث نانوایی جدید به دلیل هزینه های بالا

حسینی درباره نیاز شهر شیراز به واحدهای خبازی جدید گفت: در سطح قسمت شمال شرق شیراز احتیاج به نانوایی جدید داریم و فراخوان آن نیز صادر شده است اما متاسفانه به دلیل هزینه گران اجاره بها، متقاضی از احداث نانوایی جدید استقبال نمی کند.

او درباره نظارت بر رعایت بهداشت در نانوایی ها و  تاکید بر این مطلب که تخلفات نسبت به چند سال گذشته کمتر شده است تصریح کرد: با آموزش ها و بازرسی های صورت گرفته توسط واحد بهداشت محیط و تعزیرات  شاهد موارد بسیار ناچیز تخلف هستیم .

رییس اتحادیه نانوایان  شیراز درباره نان کامل و نرخ این نان که باعث شده تنها برخی از دهک های جامعه امکان خرید آن را داشته باشند  عنوان کرد: تهیه نان کامل با شرایط پخت و متفاوت باعث می شود نرخ آن بیشتر باشد.

حسینی در پایان  درباره افزایش تعداد مراکز طبخ و عرضه نان کامل  گفت: باید زیر ساخت های فعالیت این نانوایی  ها تامین شود و فعلا یک کارخانه در استان فارس توانایی و زیر ساخت تولید آرد کامل برای ۲۰ واحد خبازی را دارد.

خبرنگار: مازیار فتحی

Print Friendly, PDF & Email
  • ×