» شهرستان » تهیه شناسنامه جزایر خلیج فارس برای حفاظت زیست‌محیطی و مدیریت گردشگری
شهرستان
کد خبر:47972 | ۱۶ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۰۶:۳۵

تهیه شناسنامه جزایر خلیج فارس برای حفاظت زیست‌محیطی و مدیریت گردشگری

پرتو جنوب ۰

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست از تکمیل مطالعات زیست محیطی پنج جزیره در خلیج فارس و برنامه‌ریزی با هدف مدیریت گردشگری، حفاظت از زیستگاه‌های حساس ساحلی-دریایی و تعیین کاربری متناسب با ضوابط و استانداردهای زیست محیطی برای این جزایر خبر داد.

به گزارش پرتو جنوب به نقل از ایسنا؛ احمدرضا لاهیجان‌زاده در پاسخ به پرسشی درباره تهیه شناسنامه‌ زیست‌محیطی جزایر جنوب کشور گفت: اساساً ما این کار را شروع کردیم تا بتوانیم اطلاعات به‌روز، دقیق، علمی و تخصصی از وضعیت زیست‌محیطی جزایر به دست آید.

ضرورت رعایت ضوابط محیط‌ زیستی در پروژه‌های گردشگری جزایر 

وی ادامه داد: بعضی از دستگاه‌ها در حوزه گردشگری ورود کردند و بخش‌هایی از جزایر در قالب پروژه‌های گردشگری فعال شد اما برای اینکه ضوابط و استانداردهای محیط‌ زیستی رعایت شود و شرایط و حساسیت‌های هر بخش از جزیره به دست آید، تهیه شناسنامه‌ها آغاز شد.

شناسایی زیستگاه‌های حساس در جزایر با استناد به کنوانسیون‌های بین‌المللی

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست اضافه کرد: مطالعات پنج جزیره انجام شد و اطلاعات ارزشمندی به‌دست آمد. برای مثال مشخص شد کدام بخش از سواحل به چه دلایلی زیستگاه حساس محسوب می‌شود. به عنوان مثال تا اعماق ۶ متری از سواحل این جزایر آب‌سنگ‌های مرجانی وجود داشته که بر اساس قوانین ملی و مفاد کنوانسیون‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله مناطق حساس یا تالاب محسوب می‌شوند.

لاهیجان زاده افزود: تاکنون اطلاعات زیادی به‌دست آمده و از سوی مشاور طرح ارائه شده است. بر همین اساس تصمیم گرفته شد این تجربه به اغلب جزایر تعمیم داده شود و قرار شد هر سال چند جزیره شناسنامه‌دار شوند.

وی در ادامه گفت: مطالعات پنج جزیره از جمله هرمز، هنگام، ابوموسی، هندورابی و لارک تقریباً تمام شده است. با توجه به سال مالی، اقدامات مربوط به این جزایر تا پایان شهریورماه به طول می‌انجامد و رفت‌وبرگشت‌هایی دارد. با این حال  تلاش می‌کنیم مطالعات این پنج جزیره تا پاییز سال جاری به نتیجه برسد.

پایش چهارفصل و بهره‌گیری از دانش بومی برای تدوین شناسنامه جزایر 

وی افزود: به همین منظور از روش‌های علمی و به‌روز دنیا استفاده شده و مدت مطالعه چهار فصل سال را پوشش داده است چرا که لازم بود فصل‌ حضور پرندگان مهاجر، فصل تخم گذاری لاک‌پشت‌ها و دیگر گونه‌ها نیز پایش شود که در هرمز و هنگام، مطالعات انجام شد و طی این مطالعات از توان علمی دانشگاه‌ها، تجربه‌ها و دانش بومی جوامع محلی استفاده شد تا شناسنامه‌ای تدوین و آسیب‌های زیست محیطی ارزیابی شود.

برداشت غیرقانونی خاک؛ عامل آسیب جدی به محیط زیست جزیره هرمز

لاهیجان زاده در ادامه گفت: با پایش جزیره هرم مشخص شد آسیب‌های جدی بر اثر برداشت غیر قانونی خاک ایجاد شده است. بلافاصله بعد از اطلاع‌یافتن از این موضوع، شخصاً با دادستان صحبت کردم و دستوری برای استان گرفته شد تا از این روند جلوگیری شود. متأسفانه به نظر می‌رسد در جزیره برخی فعالیت‌ها بدون برنامه‌ریزی و رعایت اصول می‌شود؛ اقداماتی صرفاً برای درآمدهای آنی که در آینده خسارت زیست‌محیطی بلندمدت به‌جای می‌گذارد.

چالش‌های بهداشتی و خدماتی نیازمند ساماندهی است

وی اضافه کرد: مشکلاتی در هرمز حتی از نظر بهداشتی وجود داشت. رستوران‌ها ظهر تعطیل می‌شد چون غذا تمام می‌کردند. کشتی صبح می‌آمد و شب باید برمی‌گشت و ظرفیت متناسب با امکانات نبود. حال در تلاش هستیم برای این جزیره چارچوب مشخص حقوقی و قانونی ایجاد شود تا ساخت‌وساز و گردشگری طبق مجوزهای بخشداری و شهرداری انجام و از آسیب‌ جلوگیری شود.

لاهیجان زاده در پایان گفت: هدف جلوگیری از ورود گردشگر نیست بلکه استقرار و توسعه گردشگری پایدار و مسئولانه در جزایر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×