اهمیت آموزش مواجهه با بلایای طبیعی به سالمندان
به قلم: دکتر میلاد احمدی مرزاله – عضو هیات علمی گروه سلامت در بلایا و فوریت ها، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
هنگام وقوع حوادث باید به کسانی که دچار معلولیت جسمی و حرکتی هستند توجه ویژه شود و اقداماتی برای رفع نیاز آنان صورت گیرد.
افراد سالمند یکی از چندین گروه جمعیت با آسیب پذیری بالا در حوادث و بلایا هستند و تلفات سالمندان در بحران ها در کشورهای پیشرفته و رو به رشد به طور نسبی بیشتر از سایر گروه ها است.
سالمندان دارای سن بالاتر در معرض آسیب پذیری اجتماعی بیشتری هستند. همچنین زنان سالمند نسبت به مردان آسیب پذیری اجتماعی بیشتری دارند. سالمندانی که دارای بیمه تکمیلی و فرزند هستند و یا تحصیلات بالاتر ی دارند، به لحاظ اجتماعی آسیب پذیری کمتری را تجربه می کنند.
برنامه آمادگی قبلی و کمک به افرادی که دارای انواع ناتوانی های فیزیکی، بینایی، شنوایی و ذهنی هستند در هنگام بروز بحران و کاهش عواقب ناشی از آن سودمند است. برنامه ریزی خاص قبل از حادثه نیز بر پیشگیری و یا کاهش اثرات حین بحران در افراد سالمند و حفظ کیفیت زندگی در آنها تمرکز دارد.
آماده کردن سالمندان برای مواجهه با بلایای طبیعی
– وسایل ضروری خود را در محلی مناسب و قابل دسترس قرار دهد.
– تمرین های لازم را برای استفاده از راه های خروجی ساختمان به صورت عادی و اضطراری انجام دهد.
-وسایل کمک کننده حرکتی از قبیل عصا همواره در محل امن و قابل دسترس باشد تا در صورت نیاز مورد استفاده قرار گیرد.
– لوازم منزل به طریقی قرار گیرد که در هنگام خروج فرد سالمند از منزل موجب مسدود شدن راه های خروجی نشود.
– در صورت امکان یک دستگاه صندلی چرخدار سبک برای خروج فردی پیش بینی شود.
– مشخصات کامل فرد سالمند همراه با نوع بیماری و داروی مصرفی او در کارتی درج و در محلی قابل روئیت قرار گیرد.
– هنگام حمل و جا به جا کردن فرد سالمند نکات ایمنی به طور کامل رعایت شود.
– چنانچه فرد سالمند با سایر اعضای خانواده خود زندگی می کند لازم است آموزش های لازم برای مراقبت از سالمند به اعضای خانواده نیز انتقال یابد.