جشن ملی شدن حصیربافی خشت و رند بافی تنگ چوگان در شهرستان کازرون برگزار شد
با حضور معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، جشن ملی شدن حصیربافی خشت و رند بافی تنگ چوگان در شهرستان کازرون برگزار شد.
به گزارش خبرنگار پرتو جنوب، صبح روز جمعه مورخ ۲ تیر ماه ۱۴۰۲، دکتر مریم جلالی معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، مدیرکل میراث فرهنگی فارس به اتفاق مسئولین شهرستان کازرون و جمعی از مسئولین بخش خشت، در سالن شهدای فرهنگی شهر خشت حضور یافتند.
مسئولین ضمن بازدید از نمایشگاه هنرمندان صنایع دستی و حصیر بافی در سالن شهدای فرهنگی شهر خشت، از نزدیک با هنرمندان حصیر بافی به گفتگو پرداختند و دستورات لازم را جهت توسعه و گسترش صنایع دستی شهر خشت صادر نمودند.
سپس در جشن ملی حصیربافی شهر خشت و رند بافی تنگ چوگان در سالن شهید عسکری کازرون حضور یافتند.
در این مراسم، محمد علی بخرد فرماندار ویژه شهرستان کازرون طی سخنانی از ثبت ملی ۲ مورد از صنایع دستی شهرستان به عنوان افتخاری بزرگ در عرصه صنایع دستی شهرستان یاد کرد و گفت: این هدیه ایست از سوی وزارت میراث فرهنگی به مردم شهرستان کازرون و امیدواریم برخی از صنایع دستی کازرون از جمله دولچه دوزی و روار بافی که رو به فراموشی می رود نیز از سوی وزارت میراث فرهنگی مورد حمایت قرار گیرد.
وی افزود: خواسته های ما از زمان مطالعه و بررسی رند بافی تنگ چوگان، ایجاد شرکت تعاونی جهت حمایت از صنایع دستی روستا و تأمین بازار فروش این محصولات بوده است و امیدواریم در شهر خشت نیز این پیگیری ها انجام شود.
بخرد خاطر نشان کرد: شاخص هایی از قبیل پویایی این هنر، تعداد افراد شاغل، تنوع محصولات و میزان استفاده مردم و… از این هنرهای صنایع دستی موجب شده تا این شهر به عنوان شهر و روستای ملی معرفی شود.
سیدمؤید محسن نژاد، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس، دیگر سخنران این مراسم بود که ضمن ابراز خرسندی از ثبت ملی حصیربافی شهر خشت و رند بافی روستای تنگ چوگان، اظهار داشت: این ماجرا به منزله آغاز یک حرکت، جهت ثبت هنرهای دیگر و برندسازی برای شهرستان است و مسئولان شهرستان و بخش ها باید در زمینه تجهیز کارگاه ها، شناخت بازار هدف و ایجاد فضای تولید را پیگیری نمایند.
وی از ثبت ۲ هزار اشتغال در سامانه رصد و صدور ۳ هزار و ۳۰۰ مجوز تولیدات کارگاهی خبر داد و افزود: اولین برند خاتم، به نام سروناز شیراز ثبت شد و امیدواریم در شهرستان کازرون نیز برندسازی جهت ارایه محصولات صنایع دستی شهرستان در سراسر کشور و دنیا صورت گیرد.
محسن نژاد، همچنین به مسئولان شهرستان پیشنهاد داد جهت حفظ بافت تاریخی، با مرمت خانه های قدیمی اقدام به راه اندازی کارگاه های صنایع دستی و همچنین مدارس و هنرستان های صنایع دستی جهت آموزش کودکان و نوجوانان علاقمند نمایند.
مریم جلالی، معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور در این مراسم ضمن تقدیر از زنان و دختران هنرمند که در زنده نگه داشتن صنایع دستی منطقه خویش نقش بسزایی دارند گفت: مقدمات راهاندازی هلدینگ صنایع دستی انجام شده تا دغدغه همه هنرمندان برای فروش آثارشان برطرف شود. شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری هم باید به حوزه تولید متصل شوند تا محصولات باکیفیت تولید شود.
وی با اشاره به نگاه ویژه به صنعت صنایع دستی در برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: صنایع دستی باید به ادبیات توسعه اتصال پیدا کند.
جلالی اظهار کرد: ما در برنامه هفتم توسعه، صنایعدستی را در بهبود وضعیت کسب و کار دیدهایم و قرار است که صنایع دستی از لحظه خلق و تولید تا بستهبندی، فروش و صادرات در زنجیره ارزش، کارآیی داشته باشد.
او با بیان اینکه امسال سه هزار میلیارد تومان اعتبار برای ترویج صنایع دستی در نظر گرفته شده است، گفت: البته تنها به این مبلغ اکتفا نخواهیم کرد بلکه باید بتوانیم از اعتبار سایر دستگاهها بهره ببریم و این اعتبارات را در سبد صنایعدستی قرار دهیم.
وی عنوان کرد: ثبت صنایع دستی در هر منطقه یعنی اینکه هر سندی به توسعه وصل شود و معیشت آن منطقه را تحت الشعاع قرار دهد. کارگاهها باید به روز شوند و رونق پیدا کنند و معاون وزیر میراث فرهنگی بر لزوم تقویت و توجه به هنر سنتی و صنایع دستی که اقتصاد هویتبنیان است، تأکید کرد و گفت: امیدوارم صنایع دستی کازرون به توسعه وصل شود و برای خانوادههای کازرونی خلق ثروت کند.
جلالی اظهار کرد: هنرمندان بایستی دست در دست دولت بگذارند و بخش خصوصی و مردمی باید برای شکل گرفتن زنجیره تأمین صنایع دستی وارد میدان شوند.
در این مراسم شهر خشت به عنوان شهر ملی حصیر بافی و روستای تنگ چوگان کشکولی به عنوان روستای ملی رند بافی معرفی و احکام صادره از سوی دکتر ضرغامی مقام عالی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی توسط معاونت صنایع دستی وزیر طی مراسمی در کانون شهید عسکری کازرون به ترتیب به بخشدار و شهردار خشت و بخشدار مرکزی شهرستان کازرون و دهیار و رئیس شورای اسلامی روستای تنگ چوگان کشکولی اهداء شد.
در حاشیه این مراسم، عده ای با در دست داشتن پلاکاردهایی، به تغییر کاربری تفرجگاه سراب دختران شهرستان کازرون، اعتراض نمودند که مدیرکل میراث فرهنگی فارس در پاسخ به آنان اظهار داشت: یک سرمایه گذار تقاضای اجرای طرح گردشگری در این منطقه دارد و هنوز هیچ مجوزی صادر نشده است.
وی افزود: بحث واگذاری زمین باید از طریق مراجع قانونی واگذار شود. به هر حال من صحبتها و درد دلهای شما را گوش میکنم و لحاظ خواهم کرد.
شایان ذکر است در پایان این مراسم، تجلیل از دست اندرکاران ثبت پرونده شهر و روستای ملی و تجلیل از هنرمندان صنایع دستی صورت گرفت.
همچنین معاون وزیر و هیات همراه از حمام تاریخی ملا بابا واقع در خیابان قدمگاه کازرون بازدید میدانی نمودند و در پایان، اقامتگاه بومگردی با مالکیت کشوری در تنگ چوگان علیاء افتتاح شد.
تصاویر این مراسم را از اینجا مشاهد کنید.