خصوصیات جگر سالم و بهداشتی چیست؟
به قلم: هاجر ذوالفقاری – کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
جگر یک ماده غذایی بسیار حساس است و بهداشت و سلامت آن اهمیت فراوانی دارد. مصرف جگر ناسالم و غیر بهداشتی میتواند باعث بروز بیماریهای قابل سرایت بین انسان و حیوانات شود. همچنین مصرف جگر به صورت خام و نیمپخته (جگر آبدار) رایجترین راه آلودگی انسان به یک سری از باکتریهای خطرناک مثل سالمونلا، کمپیلو باکتر است و میتواند منجر به مبتلا شدن انسان به بیماریهای انگلی و ویروسی از جمله تب خونریزی دهنده کریمه کنگو شود.
جگر سالم و بهداشتی
جگر سالم و بهداشتی دارای رنگ قرمز متمایل به قهوه ای و فاقد هرگونه لکه رنگی، رنگ پریدگی، پرخونی و خونریزی است. زرد بودن رنگ جگر و یا تیرگی بیش از حد آن غیرطبیعی است.
جگر سالم دارای لبههای تیز و قوام طبیعی است و نباید بافت آن به راحتی از هم پاشیده شود. گرد بودن لبه های جگر غیر طبیعی و نشانه متورم بودن آن است. جگر سالم بدون هرگونه کیست، دانههای غیر طبیعی، بوی غیرطبیعی از قبیل گندیدگی و تعفن و ترشیدگی است.
عمر ماندگاری جگر تازه گاو و گوسفند در یخچال (دمای صفر تا ۴ درجه سانتیگراد) دو روز و جگر منجمد شده در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد، به مدت سه ماه است.
پرهیز از مصرف جگر به صورت خام یا نیمه پخته
توصیه میشود برای پیشگیری از آلودگی و مبتلا شدن به بیماری از طریق جگر، از خوردن جگر به صورت خام یا نیمپخته پرهیز شود و قبل از خوردن، از پخت کامل تمام قسمتهای آن اطمینان یابیم.
همچنین جگر را از محلهای بهداشتی و قابل اطمینان که تاریخ تولید و انقضای آن مشخص باشد، تهیه کنیم و قبل از مصرف جگر، آن را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت فریز کنیم تا از غیرفعال یا کشته شدن میکروارگانیسم های (باکتری، ویروس، انگل) احتمالی آن اطمینان حاصل شود.