فرزندپروری کودکان بیش فعال
مرضیه محمودی – مشاور ومددکار اجتماعی کللانتری ۱۱ جمهوری شهرستان جهرم
همه والدین آرزو دارند که فرزندانی سالم از نظر جسم و روان داشته باشند و برای رسیدن به این هدف تمام تلاش خودشان را می کنند.
کودکان بیش فعال، اوتیسم، ناشنوا یا کم شنوا و… نیز مانند همه کودکان حق زندگی کردن دارند با این تفاوت که آنها با یک اختلال همراه هستند و می بایست روش های رفتاری و تربیتی گوناگونی را در مقابل آنها به کار گرفت.
فرزندپروری کودکان بیش فعال یا همان کودکانی که با نقص توجه روبه رو هستند تفاوت های خاصی با دیگر کودکان دارد که والدین آنها می بایست این روش ها را بیاموزند.
بیش فعالی یک اختلال رفتاری و رشدی است که با نام های نقص توجه و تمرکز هم شناخته می شود.
نشانه های کودکان بیش فعال
– انرژی بسیار زیاد
– خستگی ناپذیری
– لجبازی
– عدم توجه وتمرکز
– عدم یادگیری سریع
سبک فرزندپروری کودکان بیش فعال
فرزندپروری وظیفه دشوار و زمان بری است که در بسیاری از موارد والدین را دجار ترس، اضطراب و پریشانی یا خستگی می کند. به همین دلیل خصوصا در مواجهه با فرزندپروری کودکان بیش فعال خودشان را ناتوان یا خسته می بینند اما راهکارها و روش های بسیار مفید برای فرزندپروری کودکان بیش فعال وجود دارد که با به کارگیری آنها می توان تا حد موثر استرس و نگرانی پرورش کودک را کاهش داد.
استفاده از نشانه های دیداری
یکی از مهم ترین شیوه های فرزندپروری کودکان بیش فعال استفاده از نشانه های دیداری است که تاثیر بسیار زیادی در یادگیری این کودکان دارند. افراد بیش فعال نشانه های دیداری و تصویری را بهتر به یاد می سپارند و آن را می آموزند. مثلا برای یاد دادن به کودک که چطور اتاق خودش را جمع کند، می توانید از فلش کارت ها یا پوسترهای تصویری استفاده کنید.
بیان انتظارات
از دیگر روش های فرزندپروری کودکان بیش فعال باید به بیان خواسته و انتظارات اشاره کرد. کودکانی که دارای اختلال کم توجهی بیش فعالی هستند در برخورد با هر محیط یا وسیله ای نیاز به توضیح دارند. به عنوان مثال اگر به یک مهمانی دعوت هستید، پیش از رفتن به آنجا به طور دقیق به کودک خود توضیح دهید که چه رفتار و کارهایی برای مهمانی پیش رو مناسب هست.
تعریف کردن از کودک
تعریف و تحسین کردن از این کودکان یگی دیگر از مهارت های فرزندپروری کودکان بیش فعال است .باید این را به خاطر داشته باشید که جدا از نتیجه ،تلاش کودک خود را برای انجام دادن و درست انجام دادن ستایش کنید.
خواب در کودکان بیش فعال مسئله مهمی است که از سوی والدین بیان می شوند.بسیاری از افراد این سئوال را مطرح می کنند که کودکان بیش فعال در خواب چگونه هستند و ساعت خواب و بیداری آنها چطور است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که کودکان بیش فعال خواب نامنظمی دارند و والدین آنها پیش از ساعت ۶ صبح از آنها شکایت می کنند. بی خوابی وکم خوابی در کودکان بیش فعال بسیار شایع است و می تواند حالات خستگی یا افسردگی زیادی را برای والدین به وجودآورد.اختلال بیش فعالی یکی از اختلالات شایع عصبی – رشدی است که بیشتر در سنین پایین مشاهده می شود.این بیماری سیرمتغیری دارد و بخشی از علائم آن تا دوره نوجوانی و اوایل بزرگسالی کاهش می یابد. با این حال تحقیقات نشان می دهد حدود ۴۰درصد از نشانه های بیش فعالی تا بزرگسالی همراه فرد باقی می ماند.شناخت کافی از عوامل بیش فعالی به ما کمک می کند تا حد ممکن بتوانیم از بروز این بیماری پیشگیری کنیم.
علت بیش فعالی چیست؟
-عوامل مربوط به رشد
-تغییر در عملکرد مغز
-عوامل عصبی و فیزکی
-مصرف الکل وتنباکو در دوران بارداری
راهکارهایی برای آرامش اعصاب کودکان
-تنفس عمیق کشیدن
-تمرینات یوگا و مدیتیشن
-ورزش وفعالیت بدنی
بنابراین با تشخیص درست و مناسب علائم بیش فعالی قابل مدیریت و کنترل است. درمان هایی مانند مداخله رفتاری، داروها و درمان های روانشناختی می تواند به کنترل علائم بیش فعالی کمک کند. کودکان می توانند با تمرین مدیتیشن آرامش خود را حفظ کنند. این تمرینات می تواند شامل تمرکز بر تنفس، تصویرسازی مثبت و تمرینات موسیقی باشد.