راه های افزایش مهارت تاب آوری در نوجوانان
به اهتمام : مرضیه محمودی – مشاور و مددکار اجتماعی کلانتری ۱۱ جمهوری جهرم
تاب آوری نوجوانان به طور ذاتی ایجاد نمی شود، بلکه از طریق آموزش مهارت ها و شیوه های مختلف توسعه می یابد.
تاب آوری نوجوانان برای سازگاری خوب در مواجهه با موقعیت های چالش برانگیز اعم از عوامل بیرونی با کشمکش های درونی اشاره دارد. مهارت تاب آوری به توانایی پذیرش مشکلات، پیداکردن راه وحل ها برای آنها و پشت سر گذاشتن اتفاقات تکان دهنده است.
یک نوجوان تاب آور همیشه خندان، آرام یا قدرتمند نیست.
ویژگی های افراد تاب آور
-داشتن اعتماد به نفس
-توانایی حل مسئله ومسئولیت پذیری
-انعطاف پذیری
-امیدواری
تاب آوری در همه افراد می تواند مفید باشد .افرادی که مهارت تاب آوری و تحمل سختی را دارند، دارای چندین ویژگی غالب مشترک هستند. آنها همچنین معتقدند که توانایی کنترل و تاثیرگذاری بر فعالیت های زندگی را دارند و دارای خصوصیات چالش پذیری هستند، یعنی اینکه با وجود تغییرات زیاد در زندگی و مشغله کاری معتقدند که می توانند به رشد و پیشرفت خود ادامه دهند.
یکی از راه های افزایش تاب آوری این است که به آن ها یاد بدهید اهداف قابل دستیابی و واقع گیرانه برای خود تعیین کنند وعزت نفس آنها را بالا ببرید و در برابر سختی ها ومشکلات مقاومت کنند و به باورها ونگرش های خود ایمان داشته باشند که “خواستن ،توانستن است”.
تاب آوری توانایی سازگاری با شرایطی است که شما نمی توانید آنها را تغییر دهید .این مهارت به نوجوانان کمک می کند که از شکست خوردن نترسند، جسارت خطر کردن داشته باشند و خودشان را با رتبه و نمره نسنجند بلکه براساس عملکرد به خود امتیاز دهند. این مهارت همچنین با تفکر مثبت و واقع بینی در ارتباط است و می تواند به نوجوانان در غلبه بر مسائل و مشکلات زندگی کمک کند.
تاب آوری نوجوانان به ویژه در مواجهه با چالش ها و نوسان ها مهم است و می تواند به نوجوانان در توسعه اعتماد به نفس و موفقیت بیشتر کمک کند.
مولفه های تاب آوری در نوجوانان عبارتند از:
۱-نگرش های شخصی: ایجاد احترام به خود، شفقت به خود و عادات مثبت اندیشی
۲- مهارتهای اجتماعی: یادگیری ایجاد وحفظ دوستی ها ،حل تعارضات و همکاری موثر
۳-تنظیم و مدیریت هیجانات: درک و مدیریت احساسات به ویژه در دوره های استرس
۴- مشارکت وهمکاری: نوجوانان باید در گروه های جامعه و تیم های ورزشی یا فعالیتهای هنری شرکت کنند تا فرصت های بیشتری در توسعه ارتباط و حس تعلق و همدلی داشته باشند.
۵-تفکر مثبت: بهبود نگرش های شخصی کسب مهارت های اجتماعی ،تفکر مثبت اندیشی و پرورش مهارت ها و توسعه خودکارآمدی
۶-حمایت والدین، مربیان وگروه همسال ،حمایت از نوجوانان از عمده ترین عوامل توسعه تاب آوری به شمار می آید.
۷-خودآگاهی که عبارت است از شناختن احساسات و هیجانات خود و توانایی تفکیک آنها.
سنین نوجوانی پر از تصمیمات احساسی و رفتارهای تکانشی است .تصمیماتی که پایه واساس منطقی برایشان وجود ندارد.افزایش تاب آوری در نوجوانان کمک می کند که هیجانشان را به خوبی مدیریت کنند و خود را تاثیر گذار بر تصمیمات و عواقب آنها بدانند. بنابراین افراد تاب آور دارای نگرش مثبت و امیدواری هستند.
افزایش تاب آوری در نوجوانان با بهبود سبک های مقابله و مواجهه همراه است و برعکس؛ نوجوانانی که یاد می گیرند چطور با هر شرایطی روبرو شوند سبک های دفاعی خود را گسترش می دهند.تاب آوری به نوجوانان کمک می کند که از شکست خوردن نترسند، جسارت خطر کردن داشته باشند و خودشان را با رتبه و نمره نسنجند، بلکه بر اساس عملکرد به خود امتیاز دهند. تاب آوری نوجوانان با افزایش اعتماد به نفس ،تشویق به پذیرش مسئولیت، تصمیمات شخصی و توسعه ارتباطات اجتماعی مرتبط است.