فوتبال در ساعات گرم روز و شنا در رودخانه ها به چه قیمتی؟
به قلم: محسن بابادی- کارشناس ورزشی پرتو جنوب
یکی از موارد مهمی که همواره در فصل تابستان خصوصا با ازدیاد تمایل به ورزش فوتبال شاهد آن هستیم، برگزاری تمرین و مسابقه در ساعاتی از شبانه روز است که نه توجیه علمی دارد و نه منطقی است.
فوتبال با توجه به ماهیتش که بایست در فضای باز انجام شود، در استان های گرم کشور از جمله خوزستان، بوشهر، کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، یزد و…صبح ها پس از ساعت ۱۰ و بعد از ظهرها پیش از ساعت ۱۸:۳۰ به هیچ عنوان نبایست انجام شود. چرا که اخیرا شاهد اتفاقات ناگواری در فوتبال پایه و بالاخص برای پیشکسوتان ناشی از گرمای بیش از حد هوا بوده ایم. حداقل اتفاقات پیش آمده ممکن است گرمازدگی، تغییر در فشار خون، بیحالی، سستی، سرگیجه و…باشد. اما در حالت بدتر ممکن است خسارات جانی متوجه بازیکنان فوتبال شود.
طی یک دهه اخیر با رشد روزافزون دما شاهد مسایل زیادی از این دست در کشور بوده ایم، اما هیچ گاه تدابیری در این خصوص اتخاذ نشده است. عشق و علاقه به فوتبال حدی دارد. اما اگر بخواهد باعث چنین مواردی شود و با سلامتی و جان افراد بازی کند، اصلا به صلاح نیست در ساعات گرم روز به این کار مشغول شد. شما یک ماشین پیشرفته و نو را در نظر بگیرید. تماما با قطعات فلزی مستحکم ساخته شده، روغن با آن کیفیت ساخت نقش اساسی در کارکرد موتور پرقدرتش دارد و با آن وزن و جثه و سایر امکانات جدید و به روزی که دارد، در این آب و هوای گرم کم می آورد و ممکن است انواع آسیب ها را در قسمت های مختلفش شاهد باشیم.
بدن انسان با ۶۰ تا ۸۰ کیلو وزن شامل عضلات، استخوان ها، حدودا ۵ لیتر خون و یک قلب کوچک به اندازه مشت دست و…که اصلا قابل قیاس با یک ماشین نیست، چطور می تواند این همه فشار گرما را در یک جلسه تمرین یا مسابقه تحمل کند و آسیب جدی نبیند؟ تازه موارد گفته شده در حالت خوشبینانه است که فرد دچار حمله یا ایست قلبی و…نشود. نکته بسیار مهمی که سال هاست در خصوص آن صحبت می کنم و هیچ گاه مسولین محترم بدان توجه ننموده اند، اجبار کردن حضور پزشکیار، آمبولانس و حداقل امکانات و تجهیزات پزشکی در کنار زمین های فوتبال و دیگر اماکن ورزشی است.
موضوع بسیار مهمی که در کشور ما نادیده گرفته می شود و تا اتفاقی نیفتد به اهمیت آن پی نمی برند و کسی به فکر اجرای آن نیست. از دیگر آسیب ها و مشکلات ورزش در فصل تابستان آمار بالای غرق شدن افراد ناوارد به فن شنا در کانال های آب، رودخانه ها، دریاچه ها، تالاب ها و سواحل دریا می باشد. چرا که در این شرایط آب و هوایی، جهت خنک نمودن جسم و جان خود بدون توجه به موارد ایمنی، خطرات موجود، عدم مهارت خود و نداشتن شناخت کافی از عمق و شرایط و جریان آب های مورد نظر، ناشیانه به آب زده و سبب داغدار شدن چندین خانواده می شوند.
لذا از تمامی کسانی که این مطالب را می خوانند، عاجزانه استدعا دارم موارد یاد شده را رعایت نموده و خصوصا در نهر ها و کانال های آب کشاورزی و دیگر آب هایی که شناختی از عمق، جریان و شدت آن ندارند، به هیچ وجه شنا و آب تنی نکنند. زیرا بدون شک خطر مرگ در کمینشان خواهد بود. همچنین از مدیران اماکن ورزشی خصوصا زمین های فوتبال، مربیان و سرپرستان تیم ها انتظار دارم این یکی دو ماه را کمی مدارا نموده تا با بهتر شدن هوا در مهرماه، بیشتر و بتوانند از ساعات روز در جهت برنامه ریزی تمرینات استفاده نمایند. چرا که هدف نهایی ورزش، تفریح، لذت از اوقات فراغت و بهبود سلامتی روحی و جسمی است و اگر بر اثر ندانم کاری همین ورزش سبب به خطر انداختن سلامتی شود، دیگر نمی توان اسم ورزش را روی آن گذاشت و به جای مفید بودن، آفت جان خواهد