مهارت جرأت ورزی
گرد آورنده: نرجس اسدی – کارشناس مشاوره کلانتری ۱۱ زند شیراز
برای همه ما موقعیت هایی پیش می آید که نمی توانیم به درخواست کسی راحت «نه» بگوییم. ممکن است او فرد بزرگتری باشد که برای او بسیار احترام قائل هستیم یا دوستی باشد که ارتباط بسیار نزدیکی با او داریم و نمی خواهیم با «نه» گفتن او را ناراحت کنیم.
این موقعیت ها تا حدودی طبیعی است ولی اگر این موقعیت ها زیاد تکرار شود و ما احساس کنیم در اکثر مواقع نمی توانیم در مقابل خواسته های نابجای «نه» بگوییم، آن وقت برای ما مشکل ایجاد می شود. افرادی که نمی توانند «نه» بگویند، با دیگران همیشه موافقت می کنند، خواسته های خود را مطرح نمی کنند ولی خواسته های دیگران را به راحتی می پذیرند. ممکن است خودشان هم از این موضوع ناراحت باشند و فشارهای زیادی را تحمل کنند.
آنها ممکن است نیاموخته باشند که حق دارند در بعضی موقعیت ها طبق خواسته خود عمل کنند و مجبور نیستند، همیشه با دیگران موافق باشند. آنها نمی توانند آن طوری که خودشان می خواهند و صلاح می بینند زندگی کنند، چون همیشه مجبورند بخاطر رضایت دیگران زندگی کنند و آنها را راضی نگه دارند. این افراد ممکن است در موقعیت های پرخطر برای خود دردسر درست کنند. مثل کسانی که تمایلی به سیگار کشیدن یا استفاده از مواد مخدر ندارند ولی اگر در موقعیتی قرار بگیرند که دوستانشان به آنها پیشنهاد کنند، آنها «نه» نمی گویند و طبق خواسته دیگران عمل می کنند.
اگر ما درباره خواسته های دیگران خوب فکر کنیم و سپس قاطعانه «بلی» یا «نه» بگوییم، به آنها نشان داده ایم که به درخواست آنها اهمیت می دهیم ولی در زندگی ما ارزش هایی حاکم است که ما طبق آنها رفتار می کنیم و نمی توانیم هر درخواستی را بپذیریم. اگر این چنین رفتار کنیم به تدریج دیگران هم یاد می گیرند که درخواست های خلاف ارزش های ما نداشته باشند. به اصطلاح حد و حدود ارتباط ما با دیگران مشخص می شود و در ارتباط با اطرافیان خود کمتر دچار مشکل می شویم.