» دانش و سلامت » توصیه های تغذیه ای طب ایرانی برای روزه داری در ماه مبارک رمضان
دانش و سلامت
کد خبر:22640 | ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۲۰:۰۹

توصیه های تغذیه ای طب ایرانی برای روزه داری در ماه مبارک رمضان

پرتو جنوب

سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت روزه داری صحیح در پاکسازی و سلامت بدن، به تدابیر طب ایرانی برای روزه داری در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: مصرف مایعات سرد در ابتدای باز کردن روزه، می‌تواند موجب اختلال در قدرت هضم شده و در صورت تکرار موجب بیماریهای گوارشی شود.
به گزارش پرتو جنوب به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، دکتر «مهشید چایچی» با بیان اینکه پاکسازی بدن از مواد زائد یکی از ضروریات حفظ سلامتی با شروع فصل بهار است؛ اظهار داشت: در طب ایرانی با شروع فصل بهار توصیه شده ضمن کاهش حجم غذا، از غذاهای کم کالری استفاده شود تا بدن بتواند عملیات پاکسازی و دفع مواد زائد را به راحتی انجام دهد و فشاری به آن وارد نشود.
وی روزه داری متناوب در طب ایرانی را از روش های پاکسازی بدن دانست و خاطرنشان کرد: روزه داری در بسیاری از بیماری ‌ها به ویژه امتلا یا پری بدن از مواد زائد به عنوان یک روش درمانی توصیه شده است.
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل توقف خوردن و آشامیدن در طول ساعات روز را مهمترین تغییراتی دانست که ماه رمضان در سبک زندگی افراد ایجاد می کند و گفت: این تغییر عادت به بدن کمک می‌کند که در ساعات روزه داری مواد زائدی را که در بدن تجمع پیدا کرده، به تدریج تبدیل به مواد قابل دفع کرده و از ضرر آنها خلاص شود.
به گفته دکتر چایچی روزه از عباداتی است که اثرات آن در حفظ سلامتی اثبات شده اگرچه بدن انسان در همان روزهای اول این ماه به تدریج با این شرایط تطابق پیدا می‌کند اما لازم است سبک زندگی از جمله در ساعات محدود بین افطاری و سحری، زمان خوردن و نوع غذاهای مصرفی طوری تنظیم شود که بدن را در حفظ شرایط پایدار خود کمک کند.
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با بیان اینکه اگر آداب خوردن و سبک زندگی مناسب نداشته باشیم، روزه داری هم می‌تواند موجب مشکلاتی برای سلامتی بشود، ادامه داد: لازم است افراد در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه غذاهایی را مصرف کنند که مناسب مزاج(شرایط فردی از نظر بدنی و روانی) آنها باشد. این کار باعث می‌شود طبیعت بدن بتواند در شرایط روزه نیز به وظیفه خود یعنی حفظ سلامتی عمل کند.
این پزشک و متخصص طب ایرانی توصیه کرد: مصرف مایعات سرد در ابتدای باز کردن روزه، می‌تواند موجب اختلال در قدرت هضم شده و در صورت تکرار موجب بیماری های گوارشی شود. پس بهتر است افطاری با مایعات سرد آغاز نشود و در صورت استفاده از مایعات خنک بهتر است جرعه جرعه، نوشیده شود.
وی با تاکید بر اینکه مصرف غذاهای سبک مانند سوپ برای افطاری که هضم راحت تری دارند، مورد توصیه است، خاطرنشان کرد: معده خالی در زمان افطاری تحمل غذای سنگین را ندارد. مصرف بعضی غذاها که در هنگام افطاری متداول است، مثل آش رشته با روغن فراوان، زولبیا بامیه، کله پاچه و سیراب شیردان مناسب نیست و به جای آن می‌توان با توجه به شرایط بدنی، از سوپ‌ ها، آش ‌ها، حریره ‌ها، مرباها و شیرینی ‌های طبیعی مثل عسل، کشمش، مویز و خرما استفاده کرد.
دکتر چایچی ادامه داد: بهتر است در هر وعده فقط یک نوع غذا میل و از پرخوری و روی هم خوری چه در وعده افطاری چه در سحری خودداری شود. همچنین توصیه می کنیم زمان مصرف میوه، یکی دو ساعت بعد افطاری باشد و فقط از یک نوع میوه استفاده شود و از خوردن چند میوه در یک زمان، اجتناب شود. همچنین نوشیدنی ‌ها و میوه بهتر است با فاصله، یکی دو ساعت بعد از غذا مصرف شوند. البته خوردن رب بعضی از میوه ها مثل سیب، به و انار ملس برای تقویت معده و بهبود علائم گوارشی مفید است.
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت همچنین مصرف یک استکان آب جوشیده، آب گرم و عسل، شیر گرم جوشیده شده با دارچین و هل یا سوپ های رقیق در حجم کم را برای باز کردن روزه مناسب‌ دانست و گفت: به جای استفاده از غذاهای بسیار تند و پرادویه، شور، سرخ کرده، غذاهای آماده و بسته بندی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی، الویه، قارچ و انواع فست فودها، اضافه کردن یخ به نوشیدنی ها، چای پررنگ، قهوه، کاکائو، انواع نوشابه‌ها و آب میوه‌های صنعتی، به تناسب مزاج خود از غذاها، شربت ها مانند سکنجبین، آبلیمو، بید مشک، گلاب و آبمیوه‌های طبیعی مثل آب سیب و هویج استفاده شود.
وی اظهار داشت: اثر خوب روزه در پاکسازی بدن در صورتی ظاهر خواهد شد که در فاصله بین افطاری تا سحری مقدار محدودی خوراکی مصرف شود. عادت به کم خوری باعث می‌ شود بعد از پایان ماه مبارک رمضان نیز بتوان به ترک عادت های نادرست گذشته از جمله پرخوری و درهم خوری ادامه داد از سوی دیگر، باید از مصرف تنقلات فراوان در فاصله افطاری و سحری خودداری شود.

Print Friendly, PDF & Email
  • ×